top of page
Sök
  • Skribentens bildstalljaz

Nya tag med bloggen! Försöker mig på ett sammandrag av året fram tills nu.

Fram tills slutet av mars var det mest mockning, fodring, ut- och insläpp dag ut och dag in. Det var inte så mkt snö, så det var mörkt och trist.

I slutet av mars började Jara plötsligt se fölningsfärdig ut, mer än tre veckor innan beräknad tid. Jag trodde först att det var falskt alarm, men insåg snart att hon verkligen skulle föla och då blev jag rädd att hon skulle kasta sent. Den 30/3 kom Jubilee JAZ (e.Janeiro Platinum) , på dagen 3 veckor innan hon var planerad. Hon var både stor, rejäl och helt frisk, så mina farhågor besannades tack och lov inte. Jara, som är en yster häst hade nu vid sitt tredje föl fattat att det hänger en liten bakom och sparade lite på de värsta skutten och uppförde sig som en ansvarstagande mor bör.

Jalusi var nästa ut, beräknad 14/4, men hon gick över 15 dygn och fölade inte förrän 29 april. Då kom Jivina JAZ (e.Quaterhit), en otroligt feminin och högrest fölunge som varit tillgänglig och gosig från det ögonblick hon anlände till jorden. Jalusi hade helt hysteriskt överdrivna moderskänslor den första veckan (var likadan med sitt första föl) och kunde inte ens vara ute i hagen utan att jag var med. Var jag där var hon hyfsat lugn, annars sprang hon som en galning och blev genomsvett. Ingen fick titta åt deras håll. Stackars Jivina fick finna sig i att gå i pyttehagar där inte mamsen kunde få upp så mkt fart när jag inte hade tid att umgås med dem under utevistelsen. Det går snabbt över som tur är.Under denna här tiden fick jag ta det svåra beslutet att låta fina ledarstoet Nuit Blanche avsluta sin tid på jorden pga en envis framhov som inte ville bli bra. När man ser att glädjen i blicken är borta är det dags hur svårt och sorgligt det än är.Den18/5, fölade Jill några dagar innan beräknat datum. Hon fick en svart hingst som fick namnet Jaguar JAZ (e.Suarez). Jill skötte allt med den äran och Jaguar var en stark och fin liten hingst. Den enda hingsten i år, skulle det visa sig, ja på hela gården.Efter ytterligare tre veckor, 6/6, fölade Zoega, också hon tre veckor före beräknad nedkomst. Jag blev inte lika orolig eftersom hon har fölat 14 dagar före ett par gånger tidigare och nu var det lite senare på året. Även detta föl var frisk och pigg. Fölet fick namnet Zvea JAZ (e.Suarez) eftersom hon föddes på nationaldagen.Tyvärr fick jag än en gång ta det svåra beslutet att ta bort en häst, Zoegas fina1-åring Zegra i samband med Zveas födelse då hon drabbats av en neurologisk skada. Det var väldigt hårt och ledsamt med tanke på att hon fick utså förra året då hon opererades flera gånger. Det var så orättvist!Sista stoet ut var-åriga Nautica JAZ. Jag var jättenervös och nojig, men allt gick bara fint och Nevada JAZ (e.Suarez) kom ca en vecka innan beräknat. Nautica skötte allt som ett gammalt vant sto och Nevada var snabb att hitta mat och pricka av alla måsten.När fölningarna var avklarade och hade gått bra kunde man andas ut.

Med tanke på Jaras tidiga fölning fick hon stå över sina första brunster för jag vill inte ha föl i början av mars, sedan var det lite styr att få igång henne när jag väl skulle seminera.

Efter mkt trassel med semineringarna 2018 då bara två blev dräktiga och ett 2019 som förvisso resulterade i 5 dräktigheter, men med flera omlöp och många skick så var det otroligt skönt att det flöt på utan strul 2020 så alla 5 tog sig i sina första brunster, till och med Nautica som vi seminerade på fölbrunst. Nu är det en lång väntan till maj, så jag tror att samtliga kommer att födas.

Det blev ingen fölmönstring i år pga få anmälda, men jag hade med Jivina och Jubilee till selekteringen till elitauktionen. Jubilee blev för ängslig och smög utmed mammas sida, medan Jivina visade upp sig bra och togs ut. Det var onlineauktion för första gången (pga av Corona). Hon fick för få bud så jag valde att ta tillbaka henne. Senare såldes hon till en "återfallsköpare" och det känns väldigt bra då hon är min favorit. Jag är väldigt nöjd med samtliga föl i år, de är fina, rörliga och trevliga och jag älskar dem alla, men Vinis är lite extra nära mitt hjärta. Det kanske blev så för att jag var så nojig att hon skulle säljas till någon jag inte visste vem det var. Jag har sålt på auktion förut, men då på plats så man ser vem som budar och man kan träffa den som köper.

Fölen har stor nytta av varandra och alla har sina personligheter. Jubilee är en klok tjej som gärna hänger med 2-åriga Nirvana, Jivina och Jaguar har bildat en pakt och har umgåtts mkt bara de två, Zvea är, eller har varit,en morsgris som har varit lite sur på de andra men som nu är väldigt sprallig och delaktig i leken. Minstingen Nevada har varit som småsyskon är mest, en retsticka full av energi.Nu när stallperioden är här bor Jara, Jill och Jalusi med ungar på lösdriften på nätterna. Zoega, Nautica, deras döttrar och Nirvana står i stallet. Zvea bor i egen box på natten, medan Nevada bara är i egen box några timmar på kvällen. Dagtid är samtliga tillsammans och sedan går alla in i stallet vid intagstid för individuell kraftfodergiva och lite check, innan uteliggardjuren går ut till logen.

På logen bor också mina 2 flaskkalvar, som jag fått ta hand om i deras mödrars ställe sedan de föddes i mitten av juli. Prins Oscar och prinsessan Estelle är de roligaste och sötaste kalvarna som finns. De är helt underbara! Oscar ska snart bli stut, så de kan fortsätta att leva ihop. Jag ska avyttra de tre korna istället.

Nu är det en lång transportsträcka till i maj, men snart kommer advent och alla ljus, sedan julen och snart vänder det och blir ljusare igen.


51 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page