top of page
Sök
  • Skribentens bildstalljaz

Mer 2021

Utöver fölningar och semineringar har det hänt en del annat kring hästarna.


Om vi börjar med övriga djur så såldes mina kossor och jag lät mina underbara kalvar Oscar och Estelle följa med sina mammor och gammelkossan. Det var sorgligt och jag saknar dem, men jag hade dåliga möjligheter att ha dem under tak denna vinter. De fick det bra på en annan gård där de också fick hästkompisar.
Treåringen Nirvana JAZ e.Donkey Boy har varit på inridning/utbildning hos Stall Axelsson. Hon visades på Bollerup och fick gångartsdiplom. Tanken var att hon skulle vara kvar i Skåne och semineras, men hon fick åka hem i alla fall när man inte visste hur restriktionerna skulle påverka transporter mm. Eftersom hon inte blev dräktig fanns inga hinder att anmäla henne till 3-årschampionatet. Hon fick åka tillbaka till Camilla i början av augusti och genomförde championatet på ett utmärkt sätt. Först kvalade hon till finalringen i Rikssto där hon blev delad 4:a, men hon hamnade också på 9:e plats totalt bland närmare 60 treåringar.

Hon hade aldrig sett arenan innan hon gick in och gjorde sin uppvisning. Hon sneglade inte ens på den stora skärmen, blommorna eller domarbordet. Hon var fullt koncentrerad och uppmärksam på sin ryttare och sin uppgift och var så avspänd att hon kunde visa en skritt som belönades med 9,3!! Hon åkte med mig hem dagen efter och återgick raskt till att vara en "skogshäst" långt från puts och pälsglans ;). Det första hon gjorde var att sparka upp ett rejält gyttjehål, som hon sedan la sig i flera gånger.

Nu måste jag fundera på hur hennes framtid ska se ut. Kanske ska man hitta någon att samarbeta med så hon får fortsätta sin utbildning och i så fall försöka sig på att ta ett embryo från henne? Först ska hon i alla fall ha en lång viloperiod.

Jag hade tänkt visa Jade på selekteringen, men strax innan det bröt hon sönder sina tår. Det var väldigt torrt och då bröts den del som var kvar av fölhoven av. Hon blev väldigt ömfotad så det var uteslutet att visa henne. Då fick J'Adore följa med istället trots att planen var att behålla henne, men hon blev uttagen och då bestämde jag mig för att sälja henne.

Förvisso hade jag önskat lite mer betalt, men jag väljer att se det som bra marknadsföring och roligt att ha fått en bra köpare i Johan Lenz som driver hästkliniken www.lenzhastfokus.com/ Nu kommer J'Adore att bo kvar ett tag och fortsätta umgås med sina jämngamla vänner.Jag hade egentligen inte tänkt att visa föl på mönstring alls, men Navarra som är en del i Lövstas satsning LVST hade chans att få lite fina priser så då anmälde jag henne och eftersom Jade inte fick åka på selektering fick hon åka med på mönstringen. Jag skulle ju ändå dit ;).

Det gick bra! Jade fick 85% och var så snygg att jag nästan tappade andan. Navarra var precis i en växtperiod och fick lite neddrag dels för att hon är lite mindre men också för att hon växte och var överbyggd. Då påverkas gångarterna och hon var inte riktigt i samma form som tidigare. Dock visade hon upp en excellent skritt som belönades med en 10:a!
Under tidig höst sålde jag och Nina vår gemensamma häst Niagara JAZ f.2014 e.Blue Hors Zack-Don Schufro till en duktig juniorryttare i Stockholm. Lite roligt är att deras tränare har en jämngammal häst som är uppfödd av mina vänner Lotta och Magnus Liliemark och som gick championatet tillsammans med Niagara.I övrigt har et varit en lång betessäsong. Vi hade tre connemaraungston från www.holmtebo.se här på bete med de egna ungstona. De har varit 6-7 stycken (inkl Nirvana som varit med lite till och från) och varit en suverän flock där inga sura miner har synts till.

De åkte hem för 4 veckor sedan när jag skulle iväg på championatet.

I skrivande stund har jag haft hästar inne någon enstaka natt, men när vädret varit så bra har de kunnat fortsätta gå ute med tillgång till ligghall. Jag väntar på grävhjälp så jag kan få upp den nya ligghall jag har köpt. Den ligger nu på pallar och jag önskar få det klart helst för en månad sedan, men saknar grävmaskin...59 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page