top of page
Sök
  • Skribentens bildstalljaz

Betäckningssäsongen 2021


Säsongen började kanon med att Jalusi seminerades med fryst från Törveslettens Sylvester (det vore väl tusan om jag inte skulle få en skimmel) och blev dräktig direkt. Hon är åter beräknad till valborgshelgen, eller 29/4.


Jara som brukar vara säker var inte det i år. Hon seminerades med Iron och det var sega brunster, hon samlade på sig vätska och var lite infekterad. Hon sköljdes och behandlades, men det gick inte ändå. Till sist bytte jag hingst till Suarez och då gick det. Hon är beräknad ca 30/6, men jag hoppas att hon följer sina tidigare rutiner och fölar lite före det.


Jill var också säker och seminerades med Freetown en gång och ska föla omkring 15/5. Hon har nog någon dag längre än beräknade datumet tidigare. Vi får se hur det blir denna gång.


Även Zoega gick om efter första brunsten. Hon hade seminerats med Freetown första gången, men fick nu byta till King Olymbrio L efter att han åter var i tjänst efter Falsterbo. Då blev hon dräktig och är beräknad ca 19/6. Hoppas att även hon gör som hon brukar och levererar en fin fölunge lite före den dagen.


Nautica var som Jara och drog på sig vätska och bakterier. Där lyckades vi inte, så hon får ett viloår.


Tråkigast var att 3-åringen Nirvana inte tog sig med Kjento trots 3 försök. Nu måste jag fundera över hennes framtid. Ska hon ridas? Ska jag seminera? Kanske både och och ta ett embryo?


En sak som är säker är att det är dyrt, tar mycket tid och att man kör många mil. Tur att samtliga ston och föl är snälla att lasta och köra eftersom jag så gott som alltid är ensam.

Detta till trots smids planerna inför nästa år och samtalen med likasinnade om olika hingstar är många.


Jag återkommer med ett inlägg om händelser under året.
112 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page