top of page
Sök
  • Skribentens bildstalljaz

2019 i en kort sammanfattning

2019 blev ett år med både en del tråkigheter, men även många bra saker. Vi hade en del snö i början och jag föredrar det före denna lera. Jag tror att marken behöver det också. Dessa torra somrar sliter hårt på både natur, folk och fä. Jag har haft bra med foder så jag kan inte klaga på det. Däremot vill de inte ha årets skörd, men det beror troligen på pressningen. De äter en del och slänger ut resten, så de får det ute där de får sortera bäst de vill, men jag har köpt annat foder som de får inne. Det är för mkt jobb att först packa påsar och släpa runt och sedan behöva ta ut det mesta dagen efter. Kossorna får det som strö så det kommer till nytta och ingen häst är det minsta svältfödd, så något petar de väl i sig 😉.

I april föddes Join JAZ e.Springbank och i maj kom Zegra JAZ e.Ironman H. Det blev bara dessa två i år och båda är fina och väldigt trevliga.

Zegra visade sig ha ngt som heter luftsäckstympani, vilket innebär att luftsäckens öppning är för trång så det samlas luft i luftsäcken. Tänker att det är som känslan av "lock för örat" ständigt och mkt obehagligt. Hon fick opereras två gånger. Den första gången var hon ganska liten och man vågade inte ta så mkt med lasern, så det kom tillbaka. Efter den andra vändan i juli så har det varit bra. Halva semestern gick åt att passa på henne eftersom hon hade en slang i näsan som skulle sitta 14 dagar samt att hon medicinerades varje dag.

Samtidigt hade jag Nuit som man upptäckte en tumör på vid första ultraljudet i våras, den satt i vänster äggstock. Eftersom hon var 18 år var frågan om man skulle låta henne somna in eller om jag skulle ge mig på en operation. Vi valde att operera och det gick bra, men såklart fick hon en infektion i såret så det var en del pyssel med även henne. Hon kom sedan i bra brunst och vi provade att seminera, men det blev tyvärr inget resultat.

De övriga stona, Jalusi JAZ, Jara JAZ, Jill JAZ, Zoega och Nautica JAZ är dräktiga efter lite olika turer hit och dit. Det slutade med tre Suarez-dräktigheter på de tre sista och Jalusi är dräktig med Quaterhit medan Jara är dräktig med Janeiro Platinum. Det blev många resor till och från stationen. Tack och lov att jag har både lastbil och släp så jag får med flera samtidigt och att jag kan lasta alla mina hästar ensam oavsett om vi är hemma vid stallet eller borta på betet.

Jag väntar med spänning på de första som är beräknade till april.

Nautica och Jagger fick gångartsdiplom vid unghästtest och Niagara kvalade till Breeders och Elmia, men avstod Breeders eftersom Nina har Vilda som är liten och vi tänkte att Elmia är närmare och lättare. Då fick Niagara såklart en hovböld..

Join togs ut till elitauktionen och såldes till samma person som äger hans bror. Han är dock fortfarande kvar här och jag njuter av hans personlighet.

Greta och Hedvig har fått vara med och jaga en del. Det tycker de verkligen om och Hedvig är duktig på att driva. Tyvärr är det ingen som skjutit de hjortar ho kommit med av olika anledningar. Det skulle ha varit roligt att se hur hon hade reagerat. Istället ägnar de sig åt råttjakt här. Vi har för första gången sedan vi flyttade hit fått stora äckliga råttor. Greta har tagit ett par och den sista gav sig inte utan strid så nu har Greta bitsår på näsan. Det hindrar inte henne det minsta, hon är mer taggad än någonsin på att leta råttor. Jag shoppade loss på skadedjursbekämpningssidan igår, inte gift utan div fällor och skrämmare.

2019 kom även en Avant till familjen. Den hjälper mig med stallarbetet så jag slipper slita så mkt på kroppen.112 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page