top of page
Sök
  • Skribentens bildstalljaz

Året så långt.. fölningar 2021

Jag är verkligen usel på att uppdatera i bloggen. Varje gång jag skriver lovar jag mig själv att jag ska göra det mer regelbundet, men varje gång bryter jag det så nu lovar jag ingenting.


Fölen 2021:

30/4 föddes Jinder JAZ mitt under valborgsmiddagen. Jalusi fölar snabbt, ungen är raskt uppe på benen och hittar direkt till maten. Jalusi är sjukt överbeskyddande i början och nästan mer en fara för fölet än tvärtom. Det lugnar sig efter någon vecka och nu efter 3:e fölet var det lite bättre. Jinder var redan från start en social och tillgänglig fölunge. Nu är hon en stor och långbent ung dam med härlig utstrålning. Jinder är till salu för den som söker en otroligt trevlig häst att utveckla för tävlingsbanorna.


3/5 kom Jaras dotter J'Adore JAZ. Hon föddes ca 3 veckor innan beräknat, liksom sin helsyster Jubilee JAZ. Det märktes inte för hon var helt fullgången, stor, rejäl och stark. Även hon var helt okomplicerad när det gällde att hitta till maten och Jara är bäst på att lotsa ungarna rätt. J'Adore är en stor, elegant och rörlig fölunge som togs ut till elitauktionen och såldes till en duktig hästveterinär.


20/5 var det dags för Jill att föla. Jade JAZ var även hon välutvecklad och snabb upp på benen, men sedan tog det en halv evighet innan hon löste det med att dia, eller kanske inte en evighet, men jag har dåligt tålamod och alla som stått i en box på efternatten och sett en fölunge vara överallt precis i närheten av spenen utan att pricka rätt vet vad jag menar.

Jade är en mkt trevlig fölunge med härlig hals och utstrålning. Hon rör sig väldigt trevligt och belönades med 85% på sin mönstring. Jade kommer nog att stanna kvar på gården.


26/5 på kvällen föddes Zoegas dotter Zelica JAZ, även hon ca 3 veckor innan beräknat. Det var en helt okomplicerad fölning med en stark unge som skuttade upp och hittade maten snabbt. Det var tur det för bara en dryg timme senare fölade Nautica och Navarra JAZ LVST kom till världen. Hon var ca 2 veckor innan beräknad fölning, men även hon var snabb med alla måsten.

Bägge dessa var ganska skygga till en början, men när det släppte har de varit lika härligt tillgivna som de andra. Zelica har en fantastisk resning, ffa i rörelse är det härligt att se hur hon använder kroppen. Navarra har liksom andra i den familjen, en helt fantastisk skritt. Den belönades med en 10:a på mönstringen.

Zelica är såld till Camilla Wiberg som tidigare haft en äldre syster till henne, Zuprema JAZ. Zelica stannar kvar här som inackorderad tills hon ska påbörja sin utbildning. Det är härligt att sälja sina föl, men ändå få behålla dem. Som att både äta kakan och ha den kvar ;).

Navarra var tänkt att spara då jag innerligt hoppades på en skimmel, men får nog inse att det är kört. En bra häst är en bra häst oavsett färg och då jag har både Nautica och Nirvana ur familjen samt möjlighet att ta en avkomma på Nevada så kanske jag ändå säljer henne. Det är ju meningen att hästarna ska ut och prestera och det har jag inte riktigt möjlighet att genomföra i egen ägo. Det kostar för mycket tyvärr.Mina ston fölar ofta lite innan de är beräknade, men fölen är fullgångna och starka. Jag har alltid förutom koll på beteende, juver och bäckenband, både kamera- och svett/positionsalarm när det börjar närma sig.

I år blev det 5 stoföl av 5 möjliga. De har haft otroligt mycket roligt tillsammans i sommar och nu ligger de ofta i en stor hög inne på logen med ett sto som vakar över dem, ofta är det Jara som har alla barnen framför sig. Förra året blev det 4 ston av 5, så just nu tror jag att det är en övervikt mot ston om man ser till alla fölningar hittills.


Jag tror jag får försöka göra ett nytt inlägg med betäckningssäsongen och andra händelser.


66 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page