top of page

Avelsston

Stommen för att lyckas med min avel

Avelsmålet är att få fram en vacker, talangfull, trevlig och hållbar häst som ska kunna ta sig hela vägen till de högsta klasserna.

Mina avelsston är sunda, välstammade, av god typ, har goda gångarter och ett trevligt temperament.

Samtliga är mycket lätthanterliga och snälla, vilket de nerdärver till sina avkommor.

Oavsett om de har egna meriter eller inte så finns det ett förärvningssäkert möderne bakom, vilket borgar för kvalitativa individer.

På vissa är jag på 5:e generationen.

 

Här går stona ute i stora kuperade hagar och äter förstklassigt grovfoder under dräktigheten. 

Deras hovar sköts, de avmaskas och vaccineras enligt rekommendation.

Alla foster försäkras i Agria, vilket innebär att fölen alltid har en bra grund.

SWB - avelsfilosofi

Föl & unghästar

Det viktigaste måste man vara rädd om

Mina föl föds (oftast) inne i en välhalmad och ren box under noggrann övervakning med både kameror och fölningslarm. 

Första tiden är de bara ute korta stunder, särskilt om de föds lite tidigare på säsongen.
När de blir lite äldre går de tillsammans med övriga ston & föl, men även unghästar kan ingå i flocken. 
De blir starka och lär sig lyfta på benen när de leker i hagarna som bjuder på mkt varierad terräng.

Det mesta fodret odlas på vår egen mark och brukar hålla så höga värden att kraftfoder blir överflödigt. De får ändå lära sig att äta lite annat eftersom de ändå ska ha sina mineraler.

Fölen avmaskas och vaccineras enligt rekommendation. Min hovslagare har egen uppfödning och är rutinerad på fölhovar.
Jag umgås mycket med mina föl så de är tama och tillgängliga. De åker med sina trygga lättlastade mödrar så de får goda erfarenheter av att resa.

En del föl visas på fölmönstring och för selektionsteamet inför elitauktionen.

Fostren försäkras i Agria för bästa försäkringsskydd även senare i livet.

De registreras i SWB och ansluts till Breeders.

SWB - avelsfilosofi

Hur jag väljer hingstar till mina ston

Från tanke till verklighet.

Jag börjar redan året innan och funderar hit och dit på kandidater. Efter olika hingstprov i europa brukar listan revideras en del.

Det blir många långa samtal med uppfödarkollegor, främst Milla på Stall MVG och Lotta på CML Dressyr.

När seminsäsongen väl är igång faller en del hingstar bort pga för många ston den rätta dagen, tävling eller skada. Då får man tänka om eller gå vidare med någon reserv på listan.

Ibland måste man bestämma sig på sekunden och mot slutet av säsongen väljer jag ibland att byta till en med mkt hög dräktighet. 2019 blev det Suarez som räddade upp det med tre ston. Två hade trasslat under sommaren och vid sista chansen ville jag ha en med bra dräktighet.

SWB - avelsfilosofi

Uppfödningsfilosofi & avelsmål - SWB

Långsiktig och hållbar uppfödningsfilosofi (SWB)

Sverige är ett land med få hästar jämfört med de stora hästnationerna världen över. Trots det har vi så många fina och framgångsrika hästar på tävlingsarenorna. Det finns fler förklaringar till det. Grunden är det långsiktiga och historiska avelsmålet om den snabba och lätta hästen som ändå är kraftfull. Klimatet och vår natur har varit och är perfekt både för hästarnas fysiska och psykiska välbefinnande. De har oftast stora ytor att röra sig på, går ute i naturlig frihet och får social kontakt med andra hästar redan som mycket unga föl. Och de utfodras i enlighet med en sund och hållbar djurhållning. De svenska varmblodiga hästarna har helt enkelt fötts upp med stor respekt för deras naturliga livsbetingelser.

Många drar åt samma håll


Det perfekta råmaterialet är en sak. Utan tränare och ryttare blir det inga framgångar. I Sverige finns ett tydligt och starkt samarbete mellan avel och sport, träning och framtida prestation. Att jobba tillsammans med samma mål för ögonen är en förutsättning. Och att förstå att djuren är individer vilket kräver respekt för varje hästs egenskaper och naturliga förutsättningar. Genom tradition, samarbete och förändring i takt med tiden har vi uppnått kvalitet och resultat som är bland de bästa i världen. Det finns ingen genväg för att nå vårt avelsmål, vilket är en ädel, korrekt och hållbar varmblodshäst som genom sitt prestationsinriktade temperament, goda rörelser, sin ridberhet och/eller hoppförmåga är konkurrenskraftig internationellt.

bottom of page