top of page

Stora Björka Hagen

Välkommen till JAZ på Hagens Gård!

Hagen ligger i byn Stora Björka i Överum som tillhör Västerviks kommun i nordöstra Småland nära den östgötska gränsen. Vi flyttade hit 2008.

Här föder vi upp svenska varmblodshästar för dressyr. Hästarna går i stora kuperade hagar och äter foder som mestadels produceras på våra egna marker.

Avelsmålet är att få fram en vacker, talangfull, trevlig och hållbar häst som ska kunna ta sig hela vägen till de högsta klasserna.

Mitt första föl föddes 1989 och det har blivit ett försvarligt antal sedan dess.

Alla hästar som är födda från 2009 och framåt har suffixet JAZ efter sitt namn.

Alla hästar som är födda från 2009 och framåt har suffixet JAZ efter sitt namn.
JAZ står för de tre byggstenar som har betytt mest för var min avel står idag:
J – representerar Jarrahs och Jills stofamilj.
A- står för Angelica
Z – är lika med min F2-familj som för mig började med Zaida 11660 e.Chagall

I båda dessa familjer är jag nu på 5:e generationen, vilket är otroligt roligt!

Alla föl försäkras redan i fosterlivet för bästa försäkringsskydd. Fölningarna övervakas noggrant med hjälp av fölningslarm och webkameror.

Om oss

Jag heter Angelica och har haft mitt djurintresse sedan barnsben. Jag fick min första egna häst som 15-åring. Det var en valack som ganska snart byttes ut mot två ston eftersom mitt avelsintresse var starkare än intresset för att rida.

Dessa ston (Calla (6) e.Callagahn-Niarchos och Contesse e.Bordeaux-Rockad) startade min uppfödarkarriär när de 1989 fick mina första uppfödningar. 

Efterhand köptes fler ston in och 1994 hade Jarrah (e.Martini-Flamingo, inköpt som föl) sin första avkomma och när jag såg kvalitetsskillnaden på den fölungen och de andra gjorde jag en "restart" och bytte ut övriga ston mot elitstoet Zaida (e.Chagall-QantasXX). Hon gav oss 3 stoföl utöver det hon medförde och utgjorde grunden i den avel jag bedriver idag genom Zoega och nu hennes dotter Zegra JAZ som sparas för framtiden. Jarrah lever kvar via barnbarnen Jara JAZ (e.Tailormade Temptation-Métall), Jill JAZ (e.Luxus CML-Ampere) samt Jalusi JAZ (e.Zuidenwind-Kennedy). 

Förutom dessa två familjer har jag elitstoet Nuit Blanche e.Don Schufro-Maraton och hennes tre döttrar, varav Nautica JAZ (e.Deodoro är dräktig).

Förutom hästar har jag ett stort intresse för andra djurslag och för tillfället har vi två Jack Russelltikar (Greta och Hedvig), tre katter (Sally, Korven och Lillebror) och tre Belted Gallowaykor.

Jag arbetar som samordnare på Valdemarsviks kommun samt som hästförsäkringsombud på Agria utöver gården.

Micke är min sambo. Han är inte särskilt hästintresserad, men tycker om dem ändå, ffa Zoega. Han hjälper mig mycket med att tex köra foder och så tycker han om att åka till Flyinge och se våra föl på elitauktionen.

Även han arbetar på Valdemarsviks kommun, fast inte på samma sektor som mig.

Övriga djur på Hagen

greta2
hedvig
greta8
greta9
hedvig4
hedvig7
hedvig10
greta4
greta3
Hedvig3
Greta1
Hedvig2
bottom of page